صفر تا صد تست سلامت ماسفت به زبان ساده
شاید یکی از موضوعات مهمی که در مورد ماسفت باید بدانیم روش تست سلامت ماسفت است. اگر قصد خرید ماسفت دارید یا میخواهید از سلامت آن مطمئن شوید. اگر میخواهید به زبانی ساده و مختصر چیزهایی که لازم است در مورد این ترانزیستور بدانید. در این مقاله با ما همراه باشید تا نکات لازم را به روشی ساده بیاموزید.
ماسفت چیست؟
پیش از آن که بخواهیم وارد جزئیات تست سلامت ماسفت شویم بهتر است بدانیم ماسفت چیست. ماسفت یک ترانزیستور اثر میدانی است که دارای اثر میدانی نیمه رسانا و در اصل خلاصه شده اسم metal oxide semiconductor field effect transistor است. به همین خاطر به طور مختصر ماسفت نامیده میشود. این ترانزیستورها دارای سه ترمینال به نامهای گیت (Gate)، سورس (source) و درین (drain) هستند. این قطعه سهپایه است و کار سوئیچ و تقویتکنندگی را انجام میدهد.
MOSFET یا IGEFT با JFET متفاوت است. تفاوت این دو به علت وجود یک الکترود گیت اکسید فلز است که از لحاظ الکتریکی نسبت به نیمه هادی اصلی کانال N یا P با لایه نازکی از ماده عایقکننده جدا میشود.
ماسفت چه کاربردهایی دارد؟
Mosfetها کاربرد زیادی دارند که اگر بخواهیم به چند مورد از انها اشاره کنیم شامل موارد زیر میشود:
- کنترلکننده موتور از نوع DC
- دستگاه ups
- اینورترها
- منبع تغذیه سوئیچینگ
ماسفت
تست سلامت ماسفت چگونه انجام میشود؟
برای تست سلامت ماسفت میتوانیم مولتیمتر را روی تست دیود قرار دهیم. توجه کنید که این ترانزیستور را روی سطحی که کاملاً عایق است بگذارید (میتوانید از چوب استفاده کنید). سپس قبل از این که تست را شروع کنیم با یک جسم فلزی که بار الکتریکی نداشته باشد کل پایهها را اتصال کوتاه کنیم تا تمام شارژ داخلی ماسفت تخلیه شود. (برای این کار میتوانید از سر فلزی پیچگوشتی یا پراب مولتیمتر استفاده کنید).
تست سلامت ماسفت N Channel
شما میتوانید برای تست سلامت ماسفت n channel، پراب سیاه را روی گیت و پراب قرمز را روی سورس میگذاریم به طوری که مولتیمتر نباید بوق بزند. بعد از این مرحله پراب سیاه را به source و پراب قرمز را به drain وصل میکنیم. در این حالت مولتیمتر باید یک عدد را نشان دهد. اگر در دو حالت بالا پرابها را برعکس کنیم مولتیمتر نباید بوق بزند.
تست سلامت ماسفت p channel
اگر بخواهید تست سلامت ماسفت p channel را انجام دهید پراب قرمز را روی گیت و پراب سیاه را روی source میگذارید و در این حالت مولتیمتر نباید بوق بزند. در مرحله بعد پراب سیاه را به source و پراب قرمز را به drain وصل میکنیم. در این شرایط، مولتیمتر باید عدد را نشان دهد. در این جا نیز اگر پرابها را عکس کنیم، مولتیمتر نباید بوق بزند.
تست سلامت ماسفت
کمک به تست سلامت ماسفت با شناخت تفاوت ماسفت n channel و p channel
در این بخش تفاوت ماسفت نوع n و p را توضیح میدهیم. لازم به ذکر است که دانستن انواع ماسفت به شما در تست سلامت ماسفت نیز کمک میکند. در ماسفت n channel پایه سورس باید به پایه منفی تغذیه متصل شود. برای آن که روشن شود باید ولتاژ گیت افزایش پیدا کند و برای خاموش نمودن باید گیت را به پایه منفی تغذیه متصل کنیم.
در نوع p پایه source باید به مثبت منبع تغذیه وصل گردد. اگر بخواهد روشن شود باید ولتاژ گیت به صفر برسد. درواقع ابتدا به منفی منبع تغذیه وصل میشود. زمانی که بخواهیم خاموش کنیم نیز گیت را به مثبت منبع تغذیه وصل میکنیم.
انواع دیگر ماسفت که باید بشناسید!
حال که روش تست سلامت ماسفت را یاد گرفتید خالی از لطف نیست که انواع آن را نیز بشناسید. ماسفت depletion یا enhancement و logic level یا نرمال دو نوع دیگر هستند که در ادامه توضیح مختصری راجع به آنها میدهیم. Depletion نوعی mosfet است که وظیفهاش نگهداری قطع اتصال است تا هنگامی که ولتاژی به گیت ورود پیدا کند. ما در این بخش اتصال بین source و drain را درنهایت خواهیم داشت.
Logic level نیز نوعی mosfet است که وصل اتصال را حفظ میکند تا زمانی که ولتاژی به گیت وارد شود. در این جا قطع اتصال میان source و drain را خواهیم داشت.
جمعبندی
در این مقاله سعی شد تا چیزهایی که برای تست سلامت ماسفت لازم است توضیح داده شود. همچنین انواع ماسفت و کاربردهای آن نیز شرح داده شد. شما میتوانید از روشهای گفته شده برای تست سلامت ماسفت استفاده کنید.
مجموعه کیتالکترونیک از بهترین مجموعهها در زمینه واردات و فروش انواع قطعات الکترونیکی و ثبت سفارش خارجی است. شما میتوانید با اطمینان سفارشات خود را به ما بسپارید. کیت الکترونیک در کوتاهترین زمان ممکن، بالاترین کیفیت و مناسبترین قیمت، محصولات شما را تأمین میکند.
برای هرگونه سؤال و سفارش با ما در تماس باشید.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
بسیار عالی و مفید،سپاس فراوان
1001 روز پیش ارسال پاسخسلام دوست عزیز از توجه شما ممنونم
996 روز پیش ارسال پاسخچقدر جامع و کامل ممنون واقعا
1001 روز پیش ارسال پاسخسلام دوست عزیز ممنون از توجه شما
996 روز پیش ارسال پاسخخسته نباشید.سایتی بی دردسر و آسان برای دسترسی.برعکس سایتهایی که باید عصو شد و در آخر جواب نگرفت.
336 روز پیش ارسال پاسختوضیحات کوتاه و مفید.دست مریزاد
سلام خیلی ساده و مفید بود ممنونم
335 روز پیش ارسال پاسخسلام
214 روز پیش ارسال پاسخاحتراما ضمن تقدیر و تشکر از جناب مهندس عزیز که بی منت اطلاعات ارزندهای را با ما به اشتراک میزاره . با سپاس
سلام خسته نباشید ببخشید یه سوال داشتم .چجوری ماسفت یا ای سی های صدا رو که روشون پاک شده تشخیص بدیم بعضی از تعمیر کارا بی انصافی میکنن روی ماسفت و خش میندازن ..وقتی میسوزه دیگه میمونیم چجوری بفهمیم نوعش چیه ..خدا خبرت بده
146 روز پیش ارسال پاسخدرود.با سپاس از آموزش مفید و مختصر تست ماسفت ها.یک یاد آوری و نکته مهم را لطفا اگر لازم میدانید اضافه کنید.اینکه در آموزش تست ماسفت با مولتیمتر آنالوگ انجام شده،و اگر بخواهیم با مولتیمتر دیجیتال تست را انجام دهیم،بایستی جای مثبت و منفی پرابها را عوض کنیم تا تست انجام شود.و آن به این علت است که در مولتیمتر آنالوگ( عقربه ای) در داخل خود مواتیمتر قطبهای باتری به طور معکوس به پرابها اتصال دارن .یعنی در پراب منفی(سیاه) مولتیمتر، قطب مثبت باتری هست و در پراپ مثبت مولتیمتر(قرمز)،قطب منفی باتری هست.علت جا به جا قراردادن مخالف قطبهای باتری داخلی مولتیمتر در پرابها به خاطر آسانتر به خاطر سپاری در تست تعین آند و کاتد دیو ها و همچنین در تست ترانزیستورها از نظر طرزقرار گیری لایه های پیوند.یعنی (PNP) یا(NPN) بودن ترانزیستورها.
33 روز پیش ارسال پاسخ